Merhaba arkadaşlar şimdi sizlere ıstakozlar hakkında birhaç bilgi vereceğim.💛💜🎔❤😎😁😁😃😄
Istakoz denizlerde yaşayan kabuklulardandır. Renkleri türine göre değişiklik gösterse de mavinin tonlarından yeşil ve kahverengiye kadar çeşitli renklerde görülebilir. 30-35 cm boy 4-5 kiloya kadar büyüyebilir. Kuyruklarındaki yüzgeç sayesinde saniyede dört buçuk metre yol katedebilirler. Bazıları eş ve yiyecek bulabilmek için bir yılda 150 kilometreden fazla dolanabilirler. Istakozların en büyük doğal düşmanları ahtapotlardır. Türkiye’de ıstakozlar en çok Marmara denizi, boğazlarda ve Ege denizinde görülürler.
Istakozlar çok lezzetli ve pahalı bir deniz ürünüdür. Yaygın inanışın aksine canlıyken haşlanıp yenilmek zorundadır ve bu işlem sırasında bağırmazlar. Çünkü diğer kabuklu deniz hayvanları gibi ıstakozların ses telleri yoktur. Istakoz pişirilirken çıkan sesler aniden çok sıcak suya maruz kalmasından dolayı, çatırdayan kabuklarından gelir. Ani ölüm gereklidir yoksa su dışında kalan ıstakoz bir çeşit salgı salgılar ve ölmeden önce kendi etini yenilmez hale getirir. Bu şekilde yenecek bir ıstakoz zehirlenmeye sebebiyet verebilir. Pişirilmiş ıstakozlar kırmızı renklidir çünkü yüksek sıcaklık kabuktaki protein moleküllerini kırmızı ışık dışında her şeyi emebilecek hale getirir. Kırmızı ışık emilemez, yansıtılır, bu yüzden ıstakoz kırmızı renkli görünür. Istakozların acıyı hissedip hissetmediklerine dair ise henüz net bir kanıt yok.
ISTAKOZLARIN KANI NEDEN MAVİ RENKTİR ?
Bilindiği gibi kan’a rengini içinde taşıdığı pigmentler verir. Hemoglobin (omurgalılarda) ve Hemoeritrin pigmentini içeren kanlar kırmızı renkli olur. Bunların yapısında demir elementi bulunur. Hemosiyanin pigmentini (bazı eklembacaklılar, yumuşakçalar gibi) içeren kanlar ise mavi renkli olur. Bunların yapısında ise demir yerine bakır elementi bulunur. Istakozların yapısında da demir elementi yerine bakır elementi bulunur. Bu nedenle ıstakozların kanı mavi renk olur.
Istakoz denizlerde yaşayan kabuklulardandır. Renkleri türine göre değişiklik gösterse de mavinin tonlarından yeşil ve kahverengiye kadar çeşitli renklerde görülebilir. 30-35 cm boy 4-5 kiloya kadar büyüyebilir. Kuyruklarındaki yüzgeç sayesinde saniyede dört buçuk metre yol katedebilirler. Bazıları eş ve yiyecek bulabilmek için bir yılda 150 kilometreden fazla dolanabilirler. Istakozların en büyük doğal düşmanları ahtapotlardır. Türkiye’de ıstakozlar en çok Marmara denizi, boğazlarda ve Ege denizinde görülürler.
Istakozlar çok lezzetli ve pahalı bir deniz ürünüdür. Yaygın inanışın aksine canlıyken haşlanıp yenilmek zorundadır ve bu işlem sırasında bağırmazlar. Çünkü diğer kabuklu deniz hayvanları gibi ıstakozların ses telleri yoktur. Istakoz pişirilirken çıkan sesler aniden çok sıcak suya maruz kalmasından dolayı, çatırdayan kabuklarından gelir. Ani ölüm gereklidir yoksa su dışında kalan ıstakoz bir çeşit salgı salgılar ve ölmeden önce kendi etini yenilmez hale getirir. Bu şekilde yenecek bir ıstakoz zehirlenmeye sebebiyet verebilir. Pişirilmiş ıstakozlar kırmızı renklidir çünkü yüksek sıcaklık kabuktaki protein moleküllerini kırmızı ışık dışında her şeyi emebilecek hale getirir. Kırmızı ışık emilemez, yansıtılır, bu yüzden ıstakoz kırmızı renkli görünür. Istakozların acıyı hissedip hissetmediklerine dair ise henüz net bir kanıt yok.
ISTAKOZLARIN KANI NEDEN MAVİ RENKTİR ?
Bilindiği gibi kan’a rengini içinde taşıdığı pigmentler verir. Hemoglobin (omurgalılarda) ve Hemoeritrin pigmentini içeren kanlar kırmızı renkli olur. Bunların yapısında demir elementi bulunur. Hemosiyanin pigmentini (bazı eklembacaklılar, yumuşakçalar gibi) içeren kanlar ise mavi renkli olur. Bunların yapısında ise demir yerine bakır elementi bulunur. Istakozların yapısında da demir elementi yerine bakır elementi bulunur. Bu nedenle ıstakozların kanı mavi renk olur.
arkadaşlar
YanıtlaSil